Superfoods: jagody goji ♥

Witam Was w kolejnym wpisie z kategorii superdfoods, tym razem pod lupę weźmiemy jagody goji. Wiosna za oknami "pełną parą" więc warto pomyśleć o zdrowym odżywianiu, osobiście już nie mogę się doczekać własnego balkonowego ogródka - w mieście tylko takim trzeba się zadowolić. W tym roku stawiam na różne rodzaje sałat i zioła, jednak nie wykluczam innych roślin :) Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, również na blogu pojawi się post jak stworzyć w mieście swój własny ogródek. Kategoria superfoods już na stałe zagości na blogu a dzisiejszy wpis jest już trzecim na temat zdrowej żywności. 



Jagody goji - Goji berries

Czym są goji berries?

Goji berries to mała, czerwona jagoda, która rośnie na krzewie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny). Rośnie ona na wzgórzach Chin, Tybetu oraz Mongolii. Krzew Lycium Barbarum na którym rosną jagody goji osiąga wysokość od 1 do 3 m, same owoce osiągają do 2 cm długości. 

Goji berries i ich cudowne właściwości

Jadogy goji uznawane są przez wielu ekspertów na świecie za jedno z najzdrowszych pożywień. Są bogate w mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów. Są źródłem białka, zawierają 19 różnych aminokwasów oraz cynk, żelazo, wapno i german, który ma działanie antyrakowe. Ciekawostką jest, że jagody goji zawierają 3 razy więcej żelaza niż liście szpinaku oraz więcej witaminy C niż pomarańcza.

Goji berries i ich zastosowanie

Jagody goji używano do regulacji poziomu cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy, dodatkowo pomagają one oczyścić wątrobę a herbatka przygotowana z jagód pomaga na problemy trawienne. Oprócz tego jagody goji możemy nazwać owocem młodości gdyż stymulują produkcję kolagenu co daje młodzieńczy wygląd. 

Goji berries w kuchni

Jagody goji smakują podobnie jak żurawina, jednak są mniej słodkie i bardziej cierpkie. Możemy je spożywać tak jak rodzynki czyli na surowo. Jagody goji są idealnym dodatkiem do jogurtów, owsianek, museli itp. Można zaparzyć z nich herbatę, dodać do ryżu, zup, kurczaka, wieprzowiny lub wymieszać z warzywami.








19 komentarzy:

  1. Mi jakoś one niezbyt smakują.. :)
    Pozdrawiam serdecznie, mój blog/KLIK :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubie nic co jest suszone ;)
    Ja na swoim balkonie mam tylko kwiatki i truskawki ;)

    Mój blog - Klik. Zapraszam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam, ale może się skuszą - skoro są takie zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam w domu i jem czasem, ale z przymusu bo nie lubię ich smaku :(

    Zapraszam do mnie kochana! http://onlymymotivation.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam je, zawsze jak są w domu to dodaje je do dosłownie wszystkiego haha
    Pozdrawiam i zapraszam :)
    Mój Blog

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie miałam okazji spróbowania jagód Goji, ale wiem, że mają świetne właściwości. Też się interesuję superfoods :)
    >foxydiet<

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawe :-) pozdrawiam i zapraszam do mnie http://atwtorun.blogspot.com/2016/04/nasz-hit-peeling-cukrowy.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Jagody goji są smaczne i słyszałam, że stanowią źródło młodości, więc warto je jeść:) nawet tak jako przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie miałam jeszcze okazji spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przyznam się nie kupowałam tych jagód ze względu na ich powszechną ,,modę" uważałam że są przereklamowane. Po twoim wpisie jestem bardzo chętna ich spróbować bo widzę że warto

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też się niestety nie mogę do nich przekonać :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię, chętnie dodaję do płatków śniadaniowych. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo lubię wzbogacać nimi swoją owsiankę. często też traktuję je jako przekąskę, wrzucam garść do kieszeni i w drogę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę polecić teściowej, która ma cukrzycę.

    OdpowiedzUsuń
  15. Słyszałam o cudownych właściwościach jagód Goi. Niestety niezbyt mi smakują, są dla mnie za słodkie. Zdobywam się jedynie na wsypanie kilku sztuk do porannej owsianki :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli blog Ci się spodobał - zaobserwuj i zostań ze mną na dłużej :)!

Copyright © 2014 minimalistKa , Blogger