Kuchenne rewolucje: zielono mi czyli mieszanka sałat w roli głównej ♥

czwartek, 25 lutego 2016

Zieleń na widelcu! Dziś nadszedł czas na kolejną część kuchennych rewolucji, tym razem na talerz trafi mieszanka sałat w towarzystwie piersi z kurczaka. Często szukam w sieci kulinarnych inspiracji, szybkich i łatwych do wykonania przepisów, kiedyś w moje ręce trafił przepis na najprostszą ale bardzo sycącą sałatkę. Pierwsze próba była bardzo nieśmiała, składników było mało a w mojej głowie kłębiły się myśli czy z tego można zrobić coś dobrego. Sałatka wyszła, zniknęła w zaskakującym tempie a tester smaku od tamtej pory stale prosi o więcej. Nie od dziś wiadomo, że sałata jest niskokaloryczna oraz zawiera żelazo, potas, wapń, cynk, witaminę C, witaminę E oraz witaminy z grupy B. W marketach na wyciągnięcie ręki mamy różne mieszanki sałat, gotowe do użycia, osobiście najczęściej sięgam po mieszanki, które zawierają rukolę - lubię jej wyrazisty smak.
Dziś najprostszy przepis na szybką i sycącą sałatkę serwuję w kategorii Kuchenne rewolucje :)


Składniki:
- opakowanie mieszanki sałat
- 30 dag pomidorków koktajlowych
- 40 dag piersi z kurczaka
- ziołowa przyprawa do kurczaka
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 3 ząbki czosnku
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
Mieszankę sałat układamy na talerzu. Pomidorki kroimy w ćwiartki i układamy na sałacie. Pierś kroimy w kostkę i w miarę możliwości (najlepiej na patelni ceramicznej) smażymy ją dodając ziołową przyprawę do kurczaka. Po usmażeniu odstawiamy ją do wystygnięcia i śmiało możemy rozpocząć robienie sosu. Obieramy czosnek i następnie drobniutko go siekamy (jeśli macie praskę do czosnku - chwała Wam! użyjcie jej, zaoszczędzicie sobie mnóstwo czasu na obróbkę czosnku). Gotowy czosnek przekładam do kubka, posypuję szczyptą soli, dodaję majonez i śmietanę - wszystko razem mieszam. Ostudzoną pierś układam na sałacie i pomidorkach, sałatkę podaję z sosem czosnkowym na bazie majonezu dzięki czemu jest bardziej sycąca :)






11 komentarzy:

  1. Ale pysznie i zdrowo wygląda. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Raz, dwa i można wyczarować takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie wersja bez kurczaka ;)
    A rukolę też uwielbiam, już się nie mogę doczekać, kiedy będę mogła znów hodować na balkonie, jak w zeszłym roku - bo wtedy jadłam ze wszystkim dosłownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie. Dla mnie to danie na lato. Zimą nie jadam warzyw, które w Polsce rosną tylko w szklarniach lub są sprowadzane z ciepłych krajów.

    OdpowiedzUsuń
  5. niestety nie lubię mixu sałat. Wolę postawić na jedną i konkretną. A do tego wydania wpasowałaby się rukola, którą uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. proste i pyszne... :) ja dodaję jeszcze czasem grzanki czosnkowe :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli blog Ci się spodobał - zaobserwuj i zostań ze mną na dłużej :)!

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia