`Kuchenne rewolucje - truskawkowa lemoniada

Rok temu na blogu chciałam zapoczątkować serię postów "Kuchenne rewolucję" jednak z moim zapałem skończyło się na jednym poście a mianowicie było to malinowe smoothie, teraz powracam z "Kuchennymi rewolucjami" a konkretniej czymś orzeźwiającym, słodkim a zarazem banalnie łatwym czyli lemoniadą truskawkową. Lemoniadę może zrobić każdy, nie ma w niej wielkiej filozofii a produkty, które są niezbędne do jej wykonania mamy na wyciągnięcie ręki :)


Składniki:

- 500g świeżych truskawek
- listki świeżej mięty (z braku świeżych możemy użyć suszonej mięty w saszetkach)
- sok z połówki z cytryny
- 450ml gazowanej wody 
- cukier (wedle uznania)

Wykonanie:

1. Truskawki razem z cukrem miksujemy blenderem na mus.
2. Listki mięty zaparzamy wrzątkiem, następnie napar odstawiamy do wystudzenia.
3. Mus truskawkowy umieszczamy w dzbanku, następnie wyciskamy do niego sok z połowy cytryny oraz dolewamy 450ml gazowanej wody.
4. Wystudzony napar z mięty dolewamy do musu z truskawek, soku z cytryny i wody.
5. Do wysokich szklanek wrzucamy kostki lodu, wlewamy przygotowaną lemoniadę i dekorujemy truskawką, listkiem mięty bądź plasterkiem cytryny.
6. Lemoniadę warto przechowywać w lodówce - wtedy zawsze będzie chłodna i orzeźwiająca :)

Niezastąpiony dzbanek do napoi i lemoniad kupiłam na promocji w Biedronce jedynie za 5zł :)!













8 komentarzy

Jeśli blog Ci się spodobał - zaobserwuj i zostań ze mną na dłużej :)!

  1. Świetny sposób na lemoniadę! ;)

    http://green0floor0.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. super, a jak dodasz do tego bacardi, będzie truskawkowe mohito. Szczerze polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypiłabym kilka szklanek zapewne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, ale pysznie wygląda. Uwielbiam koktajle i inne potrawy z truskawkami ;) ja dzisiaj zabieram się za dżemy na zimę.

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.