Rok temu na blogu chciałam zapoczątkować serię postów "Kuchenne rewolucję" jednak z moim zapałem skończyło się na jednym poście a mianowicie było to malinowe smoothie, teraz powracam z "Kuchennymi rewolucjami" a konkretniej czymś orzeźwiającym, słodkim a zarazem banalnie łatwym czyli lemoniadą truskawkową. Lemoniadę może zrobić każdy, nie ma w niej wielkiej filozofii a produkty, które są niezbędne do jej wykonania mamy na wyciągnięcie ręki :)
- 500g świeżych truskawek
- listki świeżej mięty (z braku świeżych możemy użyć suszonej mięty w saszetkach)
- sok z połówki z cytryny
- 450ml gazowanej wody
- cukier (wedle uznania)
Wykonanie:
1. Truskawki razem z cukrem miksujemy blenderem na mus.
2. Listki mięty zaparzamy wrzątkiem, następnie napar odstawiamy do wystudzenia.
3. Mus truskawkowy umieszczamy w dzbanku, następnie wyciskamy do niego sok z połowy cytryny oraz dolewamy 450ml gazowanej wody.
4. Wystudzony napar z mięty dolewamy do musu z truskawek, soku z cytryny i wody.
5. Do wysokich szklanek wrzucamy kostki lodu, wlewamy przygotowaną lemoniadę i dekorujemy truskawką, listkiem mięty bądź plasterkiem cytryny.
6. Lemoniadę warto przechowywać w lodówce - wtedy zawsze będzie chłodna i orzeźwiająca :)
Niezastąpiony dzbanek do napoi i lemoniad kupiłam na promocji w Biedronce jedynie za 5zł :)!
Jeśli blog Ci się spodobał - zaobserwuj i zostań ze mną na dłużej :)!
Świetny sposób na lemoniadę! ;)
OdpowiedzUsuńhttp://green0floor0.blogspot.com/
To musi być pyszne! :D
OdpowiedzUsuńsuper, a jak dodasz do tego bacardi, będzie truskawkowe mohito. Szczerze polecam!
OdpowiedzUsuńMuszę sobie zrobić ;P
OdpowiedzUsuńmm :-) pysznie! to lubię :)
OdpowiedzUsuńWypiłabym kilka szklanek zapewne :)
OdpowiedzUsuńMniam, ale pysznie wygląda. Uwielbiam koktajle i inne potrawy z truskawkami ;) ja dzisiaj zabieram się za dżemy na zimę.
OdpowiedzUsuńjeej *.*
OdpowiedzUsuń